Vouwfietsen

Soorten vouwfietsen

Wanneer je op zoekt bent naar een vouwfiets is het goed om van te voren na te denken over de soort vouwfiets die je zoekt. Er zijn namelijk verschillende typen die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Wanneer je de fiets dagelijks met de trein vervoert zal een ander type geschikt zijn dan wanneer je de fiets alleen handig mee wilt nemen op vakantie. Je vindt hier een overzicht van de meest gebruikte soorten vouwfietsen.

De compacte vouwfiets

De compacte vouwfiets is waarschijnlijk de soort fiets waar de meeste mensen aan zullen denken bij het woord ‘vouwfiets’. Bij deze fiets staat vooral het invouwen tot een zo klein mogelijk oppervlak centraal. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat er nog steeds goed op de vouwfiets te fietsen is. De kenmerken van een compacte vouwfiets van goede kwaliteit zijn:

Een compacte vouwfiets is zeer geschikt voor mensen die de fiets vooral willen gebruiken in het openbaar vervoer en om korte afstanden mee te fietsen. De opvouwbaarheid is groot, maar dit levert vaak iets in op het rijcomfort. Een bekend merk met goede compacte vouwfietsen is Brompton.

De goedkope vouwfiets

Dit is meestal een erg goedkope versie van de compacte vouwfiets. Centraal bij deze vouwfietsen staat ook dat de fiets zeer goed op te vouwen is daardoor gemakkelijk mee kan in het openbaar vervoer. In tegenstelling tot een compacte vouwfiets van goede kwaliteit zijn er bij deze soort vouwfietsen echter een aantal concessies gedaan waardoor de prijs omlaag kan. De kenmerken van de goedkope vouwfiets zijn:

De goedkope vouwfiets is dus vooral interessant voor degene die een vouwfiets als tijdelijke oplossing ziet in een situatie waarbij er veel met het openbaar vervoer gereisd wordt.

De vouwbare stadsfiets

In tegenstelling tot de compacte vouwfiets richt de vouwbare stadsfiets zich meer op het rijcomfort. De vouwbare stadsfiets is nog steeds tot een aardig klein pakketje in te vouwen, maar levert op een paar punten in aan opvouwbaarheid. Zo heeft de vouwbare stadsfiets grotere wielen dan de compacte vouwfiets. Dit grotere wielformaat zorgt voor meer comfort tijdens het fietsen. De vouwbare stadsfiets wordt vooral gebruikt voor mensen die de opvouwbaarheid als extra optie voor hun fiets willen hebben, bijvoorbeeld vanwege weinig stallingsruimte of de mogelijkheid om de fiets mee te nemen op vakantie. De vouwbare stadsfiets kan onder andere goed gebruikt worden voor woon- en werkverkeer, het doen van de dagelijkse boodschappen of als vakantiefiets. Vouwbare stadsfietsen zijn bijvoorbeeld de Dahon Roo en de Batavus Nova Versa.

De bijzondere vouwfiets

De drie soorten vouwfietsen die hierboven besproken zijn voorzien vooral in de behoefte van regulier woon- en werkverkeer. Er zijn echter ook vouwfietsen die in een heel ander soort behoefte voorzien. Denk hierbij aan fietsen als hobby of wanneer een normale fiets door medische problemen geen optie is. Voorbeelden van bijzondere vouwfietsen zijn: