Vouwfietsen

Reizen met een vouwfiets

Een vouwfiets is natuurlijk gemaakt om mee te reizen. Dankzij haar handige formaat neem je de vouwfiets overal mee naartoe, zowel binnen Nederland als over de wereld. Maar aan welke voorschriften moet jij je houden wanneer je de vouwfiets in het openbaar vervoert? In dit artikel lees je meer over de regels in de trein, de metro, het vliegtuig en de bus.

Onderweg

Ingeklapt neemt een vouwfiets weinig ruimte is en vervoer je hem eenvoudig met het openbaar vervoer. Onthoud wel altijd dat niet iedere vouwfiets hetzelfde is. Om aan de regels van vervoerders omtrent het gratis vervoeren van vouwfietsen te voldoen moet je soms aan een bepaald gewicht of formaat voldoen. Controleer altijd vooraf of jouw vouwfiets hieraan voldoet. Daarnaast is Nederland natuurlijk echt een fietsland, de regels omtrent het vervoeren van fietsen kunnen in het buitenland weer heel anders zijn.

Vliegtuig

Wanneer je met het vliegtuig reist kan je de vouwfiets inchecken als bagage of als fiets. Het inchecken als fiets kost je vaak enkele tientallen euro`s en er gaat een reservering aan vooraf. Het is dus het gemakkelijkste om de vouwfiets in te klappen en als bagage te vervoeren. Je moet hierbij rekening houden met een aantal zaken:

Controleer altijd voor je een vlucht boekt even de voorwaarden van de betreffende vliegtuigmaatschappij.

Binnenlandse trein

In de Nederlandse treinen valt een opgevouwen vouwfiets onder de regel van de grote handbagage. Je mag deze dus op alle momenten van de dag gratis meenemen. Er gelden wel een aantal algemene regels:

De treinconducteur is altijd degene die bepaalt of jouw vouwfiets aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Wanneer de treinconducteur vindt dat jouw fiets een obstakel vormt, dan zal je deze moeten verplaatsen of verwijderen.

Internationale trein

Wanneer je met een internationale trein reist is het verstandig om vooraf goed de voorwaarden te lezen. Iedere vervoerder heeft namelijk weer andere regels. Bij de meeste internationale treinen in Europa geldt echter dat een ingeklapte vouwfiets als bagage geldt. Je kunt de vouwfiets dus zonder extra kosten of reserveringen meenemen. De vouwfiets moet dan wel aan de maximale maat van bagage (meestal 120x90 cm) voldoen en passen in de bagageruimte. Daarnaast is het meestal vereist dat de vouwfiets is opgeborgen in een speciale fietshoes.

Metro en randstadrail

Voor het vervoeren van de vouwfiets in de metro of de Randstadrail gelden de volgende regels:

De conducteur van de metro heeft de bevoegdheid om te bepalen of jouw vouwfiets wel of niet aan de regels voldoet en gratis mee mag reizen.

Stadsbus

Wanneer je met een stad- of streekbus reist geldt een vouwfiets als handbagage en mag je deze dus gratis vervoeren. De regels voor vouwfietsen in de bus zijn:

De buschauffeur bepaalt altijd of er voldoende plaats is in de bus om de vouwfiets mee te kunnen nemen. Houdt hier tijdens je reis rekening mee, stadsbussen hebben namelijk vaak weinig ruimte.